March 21, 2010

Etichete

Am o tematica cu etichetele de pe borcane: cand spal un borcan trebuie, dar trebuie, sa dau jos si eticheta de pe el, trebuie sa ramana curat, curat... Iar unele etichete sunt tare greu de dat jos.
De ce?
1. Cum arata un borcan cu eticheta de mazare, dar care contine castraveti murati pusi de bunica? Dar unul cu eticheta de castraveti murati al carui continut este gem de afine facut acasa? In aceste cazuri eticheta isi pierde valoarea...
2. Numai pentru ca in tinerete a fost borcan cu muraturi trebuie ca tot restul vietii sa poarte aceasta eticheta? Poate el vrea sa fie borcan cu miere.

Astazi, in timp ce spalam un borcan si ma luptam sa curat lipiciul etichetei ma gandeam la oameni si etichetele pe care le primesc? De cate ori nu se intampla ca sub o eticheta sa gasim altceva? Si totusi atat de des etichetam si atat de rar schimbam etichetele.

Avem si un proverb pentru asta: "lupul isi schimba parul dar naravul ba".

Is this fair?

Psihologia cognititva ne-ar spune ca prin categorizare (eticheta fiind numele unei categorii) reducem diversitate mediului hipercomplex in care traim.
Asa este, dar avem buguri (nefixate) la aceasta parte de etichetare (categorizare)...

1 comment:

Ana si Tincuta said...

Super postarea!
Mi-a placut paralela. Adevarat, in real life, multe persoane care sunt conform etichetei "castraveti" ascund miere si invers...La oameni e mai greu sa cureti insa o eticheta.
Si, asa cum se intampla in cazul oamenilor in general, treaba se complica. Un borcan nu stie nimic despre el. Ce te faci cand stii ca ai o eticheta si inauntrul tau simti ca e cu totul altceva? Naspa! Desi spre deosebire de borcan, poti sa stii ceva despre tine, eticheta ti-o schimba tot altii.Daca vor.